SÝYONÝST BARBARLIK VE EMPERYALÝST SAVAÞ HAZIRLIKLARI (A. H. Yalaz)
Gnderen komdev - August 07 2006 00:00:00
Emperyalizmin “Ortadoðu’daki” en güvenilir ileri karakolu olan saldýrgan ve yayýlmacý Siyonist Ýsrail devleti, Filistin ve Lübnan halklarýna karþý yayýlmacý savaþýný iðrenç bir barbarlýkla sürdürüyor. Haydut Ýsrail devleti, askerlerinin Hamas militanlarý tarafýndan tutsak edilmesini bahane ederek Hamas’ý sindirmek, en azýndan Hamas hükümetini yýkmak istiyor. Bu kýsa-erimli amacýna ulaþmak için Filistin’de iç savaþ kýþkýrtýcýlýðý yapýyor. Askerlerinin sýnýr-ötesi bir askeri operasyonla Hizbullah savaþçýlarý tarafýndan tutsak alýnmasýný bahane ederek, “yaz yaðmurlarý” adý altýnda bomba ve ölüm yaðdýrýyor Lübnan halkýnýn üstüne. Lübnan’da da iç savaþ kýþkýrtýcýlýðý yapýyor.
Haber Metni
Emperyalizmin “Ortadoðu’daki” en güvenilir ileri karakolu olan saldýrgan ve yayýlmacý Siyonist Ýsrail devleti, Filistin ve Lübnan halklarýna karþý yayýlmacý savaþýný iðrenç bir barbarlýkla sürdürüyor. Haydut Ýsrail devleti, askerlerinin Hamas militanlarý tarafýndan tutsak edilmesini bahane ederek Hamas’ý sindirmek, en azýndan Hamas hükümetini yýkmak istiyor. Bu kýsa-erimli amacýna ulaþmak için Filistin’de iç savaþ kýþkýrtýcýlýðý yapýyor. Askerlerinin sýnýr-ötesi bir askeri operasyonla Hizbullah savaþçýlarý tarafýndan tutsak alýnmasýný bahane ederek, “yaz yaðmurlarý” adý altýnda bomba ve ölüm yaðdýrýyor Lübnan halkýnýn üstüne. Lübnan’da da iç savaþ kýþkýrtýcýlýðý yapýyor.
Burada, Siyonizm’in ve onun baþ destekçisi Batý emperyalizminin, özellikle Amerika Birleþik Devletleri (ABD) emperyalizminin, Rus ve Çin emperyalizminin kýsa, orta ve uzun erimli dýþ politika amaçlarýnýn, Ýran, Suriye, Türkiye gibi ülkelerde politik güç sahiplerinin dýþ politikalarýnýn ve Ýsrailli askerlerin Hamas ve Hizbullah tarafýndan neden þimdi tutsak alýndýklarýnýn ayrýntýlý bir politik çözümlemesine girilmeksizin þu saptanmalýdýr ki, Siyonist Ýsrail Devletinin Lübnan ve Filistin halkýna karþý savaþý onun saldýrgan-yayýlmacý, Nil’den Fýrat’a kadar olan “Vaat Edilmiþ Topraklar”da Büyük Ýsrail Devleti’nin kurulmasýna yönelik dýþ politikasýnýn sürdürülmesidir. Bu kadar deðil. Bu savaþ, Ortadoðu olarak tanýmlanan coðrafyanýn yeniden yapýlandýrýlmasý projesi olan Geniþletilmiþ Ortadoðu Ýnisiyatifi (GOÝ)’nin de bir parçasýdýr. Bir kez daha: Bu kadar deðil. Bu savaþ Üçüncü Emperyalist Paylaþým savaþýnýn hazýrlýk çalýþmalarýnýn bir parçasýdýr. “Ortadoðu neden yeniden yapýlandýrýlmak isteniyor?” sorusunun yanýtýnýn verilmesi buna açýklýk getirir: Emperyalist sermaye ve onu temsil eden büyük emperyalist devletler, dünyanýn fosil enerji kaynaklarýný (petrol ve doðal gaz), diðer hammadde kaynaklarýný, sermaye yatýrým alanlarýný, pazar ve politik etki alanlarýný yeniden paylaþmak için genel bir savaþa, dünya ölçeðinde bir savaþa hazýrlanýyorlar. Büyük emperyalist güçlerin bölgesel baðlaþýklarý olan ve emperyalist sermayeyle karmaþýk bir iliþki yumaðý oluþturmuþ olan iþbirlikçi tekelci sermaye ve onlarý temsil eden gerici bölgesel devletler de bu paylaþýmdan pay almanýn hesabýný yapýyorlar. Bugünkü koþullarda dünyanýn paylaþým savaþýmý, ekonomik, “barýþçýl” politik ve kültürel savaþým biçimlerinin yaný sýra, bölgesel, yerel ve iç savaþlar, askeri ve “Turuncu devrim” vb. adlar verilen sivil darbeler aracýlýðýyla sürdürülüyor. Özellikle de ona egemen olanýn dünyaya da egemen olacaðý kabul edilen Avrasya denilen coðrafyada. (Olasý) rakip emperyalist devletlerin (olasý) enerji kaynaklarý ve enerji nakil yollarýnýn kontrolü, diðer hammadde kaynaklarý, pazarlarý, sermaye yatýrým alanlarý, politik etki alanlarý ya ele geçiriliyor ya da varolan emperyalist egemenlik güçlendiriliyor. Balkanlardan Kafkasya’ya, oradan Afganistan’a ve Ortadoðu’ya kadar uzanan geniþ bir coðrafyada alan temizliði ve ön hazýrlýklar yapýlýyor. Sermaye yeni bir emperyalist paylaþým savaþýna hazýrlanýyor.
Siyonist gericiliðin Lübnan’a karþý yürüttüðü imha savaþý böylesi geniþ bir çerçeve içinde irdelenmeli, çözümlenmeli ve hazýrlanmakta olan üçüncü emperyalist paylaþým savaþýnýn ön çatýþmalarýndan biri, taktik aþamalarýndan biri olarak deðerlendirilmelidir. Balkanlar’da, Kafkasya’da, Afganistan’da ve Irak’ta olduðu gibi. Unutulmamalýdýr ki, GOÝ yalnýzca ABD emperyalizminin deðil, gerçekleþmesinde kilit/merkezi bir rol oynamasý düþünülen ve böylesi bir projenin gerçekleþmesinden en büyük yararý saðlayacak olan bölgesel bir güç olarak Siyonist Ýsrail devletinin de projesidir. Týpký ABD emperyalizmi gibi, Siyonist gericilik de “Geniþletilmiþ Ortadoðu” diye tanýmlanan coðrafyanýn politik haritasýný yeniden çizmek istiyor. Siyonist Ýsrail devletinin Lübnan’a ve Filistin’e karþý önceden planlandýðý anlaþýlan bugünkü savaþý, “büyük Ýsrail” projesinin askeri araçlarla gerçekleþtirilmesi politikasýnýn sürdürülmesidir. Böylesi bir politikaya sahip olan Siyonizm emperyalist bir barýþa bile katlanmaz. Bölgenin sürekli bir gerilim ve savaþ durumu içinde olmasý, “büyük Ýsrail” projesini gerçekleþtirme, “vaat edilmiþ topraklarý” ele geçirme Siyonist politikasýnýn uygulanmasý için gerekli koþullarýndan biridir. Siyonist Ýsrail devleti, 1948, 1967 ve 1973 Arap-Ýsrail genel savaþlarýnýn ve Lübnan ve Filistin örneklerinde olduðu gibi Ýsrail devletinin “tekil” savaþlarýnýn gösterdiði gibi, devlet sýnýrlarýný geniþletmek zorundadýr. Siyonist-militarist ideolojik-kültürel-politik yapýsý nedeniyle sýnýrlarýný geniþletemeyen bir devlet, düþman olarak gördüðü ve kendilerine karþý öyle de davrandýðý güçler tarafýndan çevrilmiþ küçük bir coðrafyada ayakta kalamaz. Bu nedenledir ki, sürekli kriz ve sürekli savaþ durumu militarist-Siyonist Ýsrail devletinin yaþam kaynaklarý arasýndadýr.
Her halkýn olduðu gibi Yahudi halkýn da baþka uluslarýn/devletlerin politik baskýsýna uðramaksýzýn yaþama, kendi politik yazgýsýný belirleme hakký olduðu tartýþma konusu bile yapýlamaz. Tartýþma konusu yapýlmasý gereken, böylesi bir hakkýn baþka uluslarýn ve etnik gruplarýn zararýna olacak biçimde kullanýlmasýdýr. Kuruluþunun ilan edildiði dönemdeki (14 Mayýs 1948) ve bugün sürmekte olan genel yapýsýyla Ýsrail devleti, özel olarak Filistin halkýna karþý yapýlmýþ olan tarihsel haksýzlýðýn bir ürünüdür. Filistin halký baþta olmak üzere Arap halklarýnýn, bölge halklarýnýn ve Siyonist Ýsrail devletinin savaþ kýþkýrtýcýlýðý yapmasý ve üçüncü bir emperyalist paylaþým savaþýnýn baþ kýþkýrtýcýsý ve hazýrlayýcýsý ABD emperyalizminin bir numaralý bölgesel iþbirlikçisi olmasý nedeniyle genel olarak dünya halklarýnýn bugünlerini ve yarýnlarýný çok yönlü olarak etkilemeyi sürdüren bir tarihsel haksýzlýk. Düzeltilmesi gereken bir tarihsel haksýzlýk. Böylesi bir tarihsel haksýzlýðýn düzeltilmesinin baþta gelen gerekli koþulu emperyalizmin ileri karakolu olan bugünkü Siyonist Ýsrail devletinin yýkýlmasýdýr.
Siyonist-emperyalist barbarlýðý þiddetle kýnýyor, derhal ateþkes ilan edilerek Ýsrail ordusunun Lübnan’dan ve Filistin’den çekilmesini talep ediyorum.
A. H. Yalaz
7 Aðustos 2006