Bilimsel Sosyalizm
   Nederlands                               www.bilimselsosyalizm.net  September 12 2024 14:52:24  
   Açýlýþ_sayfanýz_yapýn  Sýk_Kýllanýlanlara_Ekle

   Ana Sayfa
   Yazýlar/Broþürler
   Görüþler
   Komünist Hareketten
   Devrimci Basýndan
   Sol Hareketten
   Felsefe
   Katkýlarýnýz
   Arþiv
   Sitede Ara
   Baðlantýlar
   Ýletiþim

English
   Home
   Opinion
   Revolutionary Press
   Left Movement
   Philosophy
   Site search
   Web links
   Contact



"Ortak"lýk paramparça! (Alýnteri )
Komünist HarekettenAlýnteri
"Ortak"lýk paramparça!
"4. cephe" de çýktý! Aday listelerinin açýklanmasýyla "Ortak Adaycýlar" daðýldý.


22 Temmuz seçimlerine "sol"un ortak listeyle girmesi hesaplarý doðrultusunda biraraya gelen DTP, ÖDP, EMEP, SDP, SEH, ESP, Antikapitalist, Köz vb. çevre ve partilerden oluþan blokun zemini, aday listelerinin açýklanmasýyla daðýldý.

Daha baþýndan itibaren "sol biraraya gelmeli, bir þeyler yapmalýyýz, herkese görev düþüyor" söylemlerine raðmen, blok tartýþmalarýnda asýl belirleyenin þu- bu deðil, liberal-reformist parlamentarizm çerçevesindeki, ultra belkemiksizlik ve pragmatizm olduðu besbelliydi.

Geçtiðimiz hafta Maçka'da yapýlan toplantýda da zaten kendine "devrimci" diyen ESP gibi gruplar tarafýndan "4 parti tarafýndan kapalý kapýlar ardýnda görüþmeler yapýldýðý"ndan, "her þeyin orada belirlendiði"nden þikayet ediliyordu. ESP gibi iflah olmaz belkemiksizlerin "þikayeti", gýrtlaklarýna kadar battýklarý liberal-reformist platformun siyasal, sýnýfsal karakteri deðildi, kuþkusuz. Eteðine yapýþtýklarý ve kan taþýdýklarý, kuyrukçuluðunu yaptýklarý sosyal liberalizm ve reformizmden, devrimci hareketteki ultra tasfiyecilik hizmetlerine karþýlýk bir aday bahþiþi koparabilme ihtimalinin bile zora düþmesiydi!

Ortak aday platformunu desteklemesine raðmen ilk kez o gün toplantýya katýlan DTP ise ortak aday politikasýný desteklediðini, önemsediðini söyleyip Ýstanbul'da Baskýn Oran'ýn adaylýðýný desteklediðini açýklýyordu (Ufuk Uras'ýn adaylýðý henüz netleþmemiþti).

Ortamýn havasýndan ESP gibilerin rahatsýz ve endiþeli ama çift dikiþli liberal-reformist parlamentarist hayalperestlik nedeniyle halen beklentili, DTP, EMEP gibi partilerin ise rahat olduðu ve aðýrdan aldýðý gözlenen bu toplantýda DTP, sonra yapacaðý hamlenin iþaretini de vermiþti aslýnda: DTP ortak aday politikasýný desteklerken, bir yandan da özellikle metropol þehirlerde, liberal reformist "ortak aday" platformu içindeki toplam oy potansiyelinin yüzde 80'ine sahip olduðunu "hatýrlatýyor"du. Yani daha orada "Platformu ben belirlerim, geri kalanlar benim destekçim olur" demeye getiriyordu.

Nitekim birkaç gün sonra DTP baðýmsýz adaylarýný açýkladý. Bu aday listesinde beklendiði gibi aðýrlýklý olarak Kürt illerinin aday isimleri vardý, ancak batý illerinde de çok sayýda aday ismi olduðu farkediliyordu. Yani "ortak"-mortak deðil DTP egemenliðinde; en fazla ÖDP, EMEP ve SDP ile kýsmi bir ittifaký gözettiði, geri kalan ve kendine "devrimci" diyenlerin ise "küsurat" ve "figuranlýk"la görevlendirildiði bir oluþum söz konusuydu.

Zaten adaylar listesinin ne kadar "ortak" belirlendiðinin cevabý da birkaç gün sonra kendiliðinden geliyordu. Adeta DTP'nin birkaç gün önce açýkladýðý liste neredeyse aynen ortak aday listesi olarak açýklandý. Sadece göstermelik olarak ÖDP'den Ufuk Uras (o da ÖDP'nin yan duruþuna rüþvet olarak gösterilmiþ olabilir) ve Baskýn Oran Ýstanbul'dan, EMEP'den Levent Tüzel de Ýzmir'den aday çýkabilmiþti.

ESP gibi Ortak Aday'lardan bir kaç kýrýntý koparma hayalindeki gruplar için ise durum bekleneceði gibi, bir kez daha göðe kurulan parlamenter hayallerin çöküþünün altýnda kalmak, bunu kendi kitlesine bile açýklayamayacak bir duruma düþmekti. Maçka toplantýsýnda ultra parlamentarist bir ihtirasla körleþmiþ ESP'nin "dikkate sunmaya" çabaladýðý çok sayýda aday adayý adayýnýn bir teki bile, onun frenleri patlamýþ biçimde gittiði liberal-reformist yoldan çok önceden geçmiþ "abileri" tarafýndan kaale alýnmamýþtý. ESP gibi gruplara bu giriþimlerde biçilen rol, parlamentoya gidecek gelinin gelinliðinin etek kuyruðunu tutmaktý.

Ancak DTP'nin ortak aday platformuna attýðý asýl gol bundan sonra geldi. Baskýn Oran liberal-reformist platform tarafýndan "ortak" gösterildiði ve DTP de bunu desteklediði halde birkaç gün sonra Oran'ýn milletvekili gösterildiði bölgeden Doðan Erbaþ da adaylýðýný koydu.

Ayný þekilde Ankara'dan Metin Bakkalcý'nýn ismi "ortak" olarak belirlenirken bu kez EMEP'in zoruyla Bakkalcý adaylýktan çekilerek yerine Þükrü Erbaþ gösterildi. Ortak Aday'cýlar içerisinde dublörün dublörleri durumundaki çevreler, bu duruma "siyasi ahlaksýzlýk" olarak tanýmlanan bu tepeden inmecilik ortak aday platformunun da sonunu getirdi. ESP gibiler parlamentoda bir "ortak aday"ýn yüzde birlik hissesine kadar düþmüþ hülyalarýyla çýrpýndýðý rüyadan uyandýðýnda, elinin bir kez daha böðründe kaldýðýný gördü. Ve Baskýn Oran gibi bir safkan AB'ci liberali bile "ortak adayý" olarak benimseyen liberal oportünist parlamentarizm þampiyonlarý, þimdi hangi siyasi ilkesizlikten, ahlaksýzlýktan bahsediyordu ki? Bu skandalý "ortak" üretmiþler, ama zaten kýlýfa girmeyen skandal minaresi "çalýnýnca" þimdi "hýrsýz var" diye baðýrýyorlardý! ESP çekildiðini açýkladý, EMEP ortak adaylarý desteklediði (kendilerinin aday olduðu bölgeler diyelim) yerler dýþýnda seçime parti ismiyle gireceðini duyurdu.

Adeta "at pazarlýðýyla" baþlayan, öyle de süren, devrimci, hatta tutarlý demokratik, sol ilke, deðer, duruþun bir köþeye fýrlatýldýðý platform bataðýnda aslýnda katýlan her grup kendince bir balýk yakalamaya çalýþmýþtý. Ama o batakta zaten artýk canlý bir balýk yaþamýyordu.

Ýþbirlikçi tekelci burjuvaziye yedeklenme ve onun düzeni içinde yer tutma gayretkeþliðiyle DTP, Kürt sorununda þovenist yaklaþýmý ve sosyal demokrasiye iyice yanaþan çizgisiyle ÖDP, sosyal reformizmden çok "bürokratik sendika"yý andýran (son TÜMTÝS örneðini hatýrlatmalý mýyýz acaba?) EMEP, liberal-reformist belkemiksizliðin, parlamentarist budalalaðýn, kuyrukçuluðun, ultra-pragmatizmin politik platformunu bütün kepazelikleriyle çok iyi yansýttý.

ESP gibiler ders çýkarmýþ mýdýr dersiniz? Ne gezer! Belkemiksizliðin, ilkesizliðin, parlamentarist budalýlýðýn defterinde öyle bir kavram yoktur. Ders çýkartacak olsalardý, daha önceki seçimlerde içinde yer aldýklarý SHP ve reformist partiler platformundan gördükleri muameleyi, en azýndan bir nebze siyasal-ideolojik onur sorunu yaparlar, bu sefer birazcýk olsun dik durmaya çaba harcarlardý. Ama bunlarýn, frenleri patlamýþ tasfiyecilikle, çýkardýðý biricik sonuç, içinde debelendikleri batakta "kazýk yiyen deðil kazýk atan" olabilmek için, rol modelleri olan DTP, ÖDP, EMEP'e daha fazla benzemek oluyor.

05 Haziran 2007

Kaynak: http://www.alinteri.org/?p=5024